Zeekajakweek Cres en Losinj, Kroatië

Van 20 mei 2018 tot 26 mei 2018
Geplaatst door Kreuk
Categorieën: Buitenland
Gezien: 14416

Deze activiteit is afgelast.

Organisatie en begeleiding:
Deze reis wordt georganiseerd door Henk Filippo.
De leiding op het water is in handen van Hannie Kreuk (NZKV-zeekajakinstructeur) en Henk Filippo (zeekajakinstructeur in opleiding).

Algemeen:
Een week zeekajakken langs de kusten van de eilanden Cres en Losinj, twee grote, bergachtige eilanden in de noordelijke Adriatische Zee.
Half mei is hier de ideale tijd voor een kajakvakantie: planten staan in bloei, de temperaturen zijn heerlijk (20-25 C), het zeewater is net warm genoeg om in te zwemmen en het is er heerlijk stil in het voorseizoen.

Uitgangspunt voor deze week is een mooie camping op 3 km van het stadje Mali Losinj, waar we zowel aan de west- als aan de oostkant van het eiland Losinje kunnen varen. De eerste dag maken we een dagtocht in de baai bij Losinj om in te varen en alle veiligheidstechnieken te oefenen.

Daarna maken we vanuit Losinj een 6-daagse zwerftocht rond het eiland Losinj, langs het historische plaatsje Osor, waar de eilanden Cres en Losinj door een smal kanaal van elkaar zijn gescheiden.
En met uitstapjes naar de unieke en autovrije eilandjes Unije, Susak en Ilovik. Op het prachtige bloemeneiland Ilovik blijven we twee dagen, voor we weer terugvaren naar het uitgangspunt.
We nemen voldoende tijd onderweg voor instructie, af en toe een mooie wandeling of een bezoek aan een leuk stadje. De te varen afstanden variëren van 15 tot 25 km per dag.

Steekwoorden:
Helder blauw water - verlaten zwemstrandjes - rotskliffen - dolfijnenreservaat - historische stadjes Osor en Mali Losinj - natuurwandelingen op eilanden - afwisselend campings en wild kamperen - zelf koken of genieten van lokale restaurants.

Niveau en eisen:
Deze kajakreis is bedoeld voor zeevaarders die niet heel veel ervaring op zee hebben, maar die toch graag een week willen varen langs prachtige kusten en eilanden. De eerste dag wordt instructie gegeven en gedurende deze week wordt gewerkt aan de verbetering van je kajakvaardigheden.
Maar op de eerste plaats gaat het om een week lekker varen, in een prachtig en niet al te moeilijk gebied.

De tocht is geschikt voor beginnende (B) en gevorderde (G) zeekajakkers, in het bezit van een eigen zeekajak en uitrusting. Van de deelnemers wordt enige ervaring op groot water verwacht, en een goede vaarconditie. Het bezit van het diploma "Zeevaardigheid" is niet noodzakelijk, maar zeevaarders met dit diploma kunnen uiteraard ook mee met deze reis.

Uitrusting:
Zeekajak met waterdichte compartimenten, dekbelijning, toggles, spatzeil, pompje, (eventueel) reserve peddel (conform de eisen voor Zeevaardigheid).

Kleding:
Anorak, zwemvest, korte neopreen broek / fleece broek o.i.d., sneldrogend thermo onderkleding, kanoschoeisel, droge reserve kleding.

Proviand:
Thermosfles met heet water, lunchpakket, bidon met drinken, koekjes/repen in je zwemvest. Eten voor 5-daagse trektocht.

Overig:
Sleeplijn, persoonlijk EHBO setje, noodsignalen (stormfluitje, vuurpijl/flare), zonnebrand, zonnebril en petje, complete kampeeruitrusting. Eventueel kompas of GPS.

Aantal deelnemers:
Minimaal 8
Maximaal 12

Tarieven

  Tarief : € 450,-
  NZKV abonnee : € 380,-
  WSV lid : € 415,-
  Peddelpraat lid : € 415,-
  TKBN lid : € 415,-

De reissom is inclusief:

  • Instructie en begeleiding
  • Eenvoudig (geplastificeerd) kaartmateriaal
  • Verblijfskosten (5 overnachtingen op campings, 3 keer wild kamperen)
  • Slotdiner op zaterdag

 Overige kosten deelnemers:

  • Eten en drinken voor 6 dagen; er kan zelf worden gekookt, maar er is ook vrijwel iedere avond de mogelijkheid om te eten in een restaurant (maaltijd € 15-25).
    Iedereen dient in ieder geval tijdens de 5-daagse trektocht twee avondmaaltijden mee te nemen voor het geval niet bij een dorp wordt overnacht.
  • Heen- en terugreis (per eigen auto - bij voorkeur carpoolen)
  • Ferry Brestova - Porozina (retour auto + 2 personen € 50.-)
  • Aanvullend gebruik van eigen auto op Cres om kajaks naar een startpunt te brengen of op te halen.

Inschrijving, betaling:

U kunt zich inschrijven door het aanmeldformulier op deze site in te vullen.
Uw inschrijving wordt definitief als het bedrag is bijgeschreven op IBAN NL07INGB0008406981 ten name van Stichting Kanoactiviteiten Rijswijk.
Betaal s.v.p. onder vermelding van "Kroatie 2018” en deelnemersnaam.

U kunt zich inschrijven door het aanmeldformulier op deze site in te vullen. Een inschrijving is definitief als u aan de NZKV het cursusgeld heeft overmaakt.
Inschrijven kan tot 1 mei.

Tijdig voor vertrek ontvangt u extra informatie: adressen van campings, een paklijst en een lijst met telefoonnummers / e-mail adressen van de deelnemers om onderlinge reisafspraken te maken.

Annuleringsvoorwaarden:
Bij onvoldoende deelnemers kan de reis worden geannuleerd. U ontvangt dan de volledige reissom retour.
Annuleren van een deelnemer:
- Tot 1 februari: Volledige restitutie
- Tot 1 april: 50% restitutie
- Na 1 april: geen restitutie.
Volledige restitutie als een vervanger wordt gevonden.

Programma

Dag 1, zondag 20 mei:
Dagtocht rond de baai van Losinj: 12-15 km
We varen vanaf de camping langs de baaien en inhammen van Losinj; afhankelijk van de wind aan de westkant of de oostkant van de camping. Deze tocht is niet al te lang, zodat onderweg gelegenheid is voor instructie en zal kajakredding en het slepen van een kajak worden geoefend.

Dag 2, maandag 21 mei:
Begin trektocht: Mali Losinj - Osor: 20 km
We varen vanaf de camping langs de grotendeels onbewoonde oostkant van Losinj naar het noorden. Onderweg stoppen we o.a. in het dorp Nerzine, waar we aanleggen direct bij de ijssalon! We overnachten op een beboste camping bij het historische plaatsje Osor, waar de eilanden Cres en Losinj door een smal kanaal van elkaar zijn gescheiden. ’s Avonds gaan we uit eten in dit sfeervolle middeleeuwse dorp.

Dag 3, dinsdag 22 mei:
Osor - Unije: 23 km
We varen om de hoge rotskust van het Osorcica gebergte en maken een oversteek naar het eiland Unije. Afhankelijk van de omstandigheden varen we langs de ruige zeezijde, of aan de meer beschutte oostkant, naar het dorp Unije. We kamperen buiten het dorpje op het voetbalveld langs de baai. Er is gelegenheid om het eiland met zijn fruitbomen en olijfboomgaarden te verkennen, en er kan worden gegeten in het lokale restaurant.

Dag 4, woensdag 23 mei:
Unije - Srakane eilanden - Mali Losinj: 23 km
We varen langs de smalle eilandjes Vele en Male Srakane, waar we een korte stop maken bij het haventje en het dorpje Vele Srakane. We volgen de kust van Losinj naar een grote bosrijke camping langs de baai van de stad Mali Losinj. 's Avonds kunnen we uitgaan in de stad Mali Losinj, op 3 km van de camping.

Dag 5, donderdag 24 mei:
Westkust Mali Losinj - omronding Ilovik: 15 - 20 km
Langs de grillige kalkrotsen van Losinj varen we naar het bloemeneiland Ilovik met jachthaventje en enkele restaurants. Afhankelijk van de omstandigheden varen we een korte, directe route of maken we een omronding van het eiland. 's Middags is er gelegenheid om over te varen naar de ruïne van St. Peter of een korte wandeling over het eiland te maken.

Dag 6, vrijdag 25 mei:
Dagtocht rond Ilovik: 15 km
We maken een dagtocht rond Ilovik, afhankelijk van het weer en de wensen van de groep varen we rond het glasheldere ondiepe water van de Orjule eilandjes, of naar het vuurtoreneilandje Grujica ten zuiden van Ilovik. Bij mooi weer staat er ’s avonds nog een leuke nachttocht op het programma van 1 ½ uur.

Dag 7, zaterdag 18 mei:
Ilovik - Veli Losinj – Mali Losinj: 17-20 km
We varen door het Losinjski kanaal terug naar het uitgangspunt. We volgen de kust van Losinj en maken een stop in het toeristische dorp Veli Losinj. 's Avonds sluiten we de reis af met een slotdiner op de camping.

Fotoverslag:
Op de website van Henk Filippo staat een kaartje van de route en kun je fotoverslagen bekijken van eerdere reizen langs de kust van Cres, Losinj, Unije en Ilovik.