Incident Brouwersdam – Stellendam 16 oktober 2021

Weersverwachting windkracht 2 tot 3 zuid zuidwest.
Temperatuur 14 graden
Temperatuur Zeewater 15 graden
Had op windy.com gezien een voorspelde deining van 0,7m met een periode van 7 seconden. Daarom had ik mijn helm meegenomen.

Deelnemers 4 personen die alle 4 geregeld een zeetocht maken.

Hierna te noemen Kajak 1,2,3 en 4.
Eén deelnemer, Kajak 3 is een ervaren branding vaarder.

Bij de start spraken we Instructeur 1, die aangaf dat we door de swell en de golfafstand waarschijnlijk een flinke branding zullen krijgen. Hij had een bron met een voorspelling van deining met 8 seconden. Er stond niet veel wind, we hadden het warm.

pastedGraphic.png

(Zowel Instructeur 1 als 2 waren daar met een groep aan het varen)

Ons plan was om langs het strand te varen en voor de koffie een beetje luwe plek te zoeken.

Alles verliep naar wens tot de heren een mooie branding zagen staan bij de aardappelbult.

Kajak 2 en 3 hadden hun helm bij zich, Kajak 1 en 4 niet.

Kajak 4 blijft voor de branding wachten, Kajak 4 wil geen extra risico nemen om al om te gaan en nat te worden op nog niet de helft van de tocht.

De mooie branding veranderde echter razendsnel in een flinke branding, echter voordat ze terug konden komen ging Kajak 2 om.

Kajak 1 en 3 voerden de redding uit en in die tijd waren de golven flink hoger geworden

Ik Kajak 4, voelde mij zeker niet prettig in die golven en was blij dat ze eindelijk naar mij toe kwamen.

Ik wilde snel uit deze snel opbouwende golven.

Kajak 1 en 4 voeren richting vuurtoren, daar zag ik Kajak 4 een stuk minder schuim dan naar de andere kant.

Helaas ging Kajak 2 weer om.

De redding werdt ingezet.

Kajak 1 zag dat de drenkeling alweer bijna in zijn boot zat en ik wilde weg van die hoge golven.

Daar is de groep gesplist. Kajak 1 en 4 voeren richting vuurtoren en naar later bleek voeren Kajak 3 en Kajak 2 de andere kant op. Dit kwam mede doordat ze tijdens de redding door de stroming die kant op gezet werden.

Na enige tijd varen kwam Kajak 1 op een breker te zitten en ging helaas om.

Ik, Kajak 4, dacht natuurlijk aan redden maar de golven waren zo hoog dat ik begreep dat dat mij daar nooit zou lukken.

Ik ben toen naar strand gevaren.

 

Ondertussen bij Kajak 2 en 3

Kajak 2 verwerkte nog een paar brekers en bij een volgende sloeg hij weer om (3e) Kajak 3 voerde redding uit. Dichtbij de brekers een redding uitvoeren is best spannend je wil niet botsen met de drenkeling of zijn boot over je heen krijgen.
Na de redding wilde ik (Kajak 3 mijn sleeplijn netjes gaan opbergen omdat ik het vervelend vond om met dat lint rond te varen en er eventueel in verstrikt te raken.
Toen ik met het opbergen bezig was en mijn peddel dus niet goed vast had kwam er een golf en sloeg ik om. Onder water eerst de peddel goed pakken en goede positie innemen om te rollen. Dit lukte gelukkig. Daarna zijn Kajak 2 en ik weer verder gegaan richting strand. Kajak 2 sloeg weer om (4
e) Kajak 3 heeft met redding Kajak 2 weer in de boot geholpen en weer verder richting strand. Dichtbij het strand de laatste brekers, Kajak 2 sloeg weer om (5e) en kon lopend naar de kant.

Op strand ben ik (Kajak 4) eerst gaan zoeken of ik Kajak 1 zag, en natuurlijk Kajak 2 en 3.

Al vrij snel kwam Instructeur 2, die met een groep ook ter plaatse was, vertellen dat hij Kajak 1 uit het water gevist had.

Daarna kwam Kajak 1 vrij spoedig langs met de mededeling dat Kajak 2 en3 ook op het strand waren.

Met mijn beslissing (Kajak 4) om door te varen heb ik vrede, ik kon daar echt weinig doen, maar had ik beter in mijn boot kunnen blijven en vanaf de strandkant naar Kajak 1 en de andere kunnen zoeken of was het toch beter om op het strand te zoeken, waar je beter zicht op het water hebt.

Kajak 1 heeft 15 tot 20 minuten in het water gelegen.

Hij had een droogbroek aan, die in die tijd volgelopen is, en een neopreen shirt.

Toen Kajak 3 op het strand kwam heeft hij een foto van hem en Kajak 2 op het strand gemaakt en naar mij toe gestuurd.

Helaas heb ik niet naar mijn telefoon gekeken, maar ik vond dat heel slim 

We zijn op het strand gaan koffie drinken en eten en daarna weer terug gevaren naar Brouwerdam.

De drenkelingen warmden tijdens de lunch goed op.

Toen wij klaar waren met de lunch waren de hoge golven ook weg en de branding bij de aardappelbult een heel stuk rustiger.

Ben erg blij dat het goed is afgelopen, met dank aan Instructeur 2.

Al met al een leerzame dag.

Leermomenten:
Algemeen:

 • Reddingen oefenen is heel nuttig en een vereiste voor deelname aan tochten op groot water.
 • Veel dingen die goed gegaan zijn werden bevestigd als nuttig. 
 • Droge kleding bij je houden in de kajak, niet handig als dit in een auto zou zitten op een plek waar je niet aankomt.
 • Reserve drinken en eten in de kajak. 
 • Goede vaarkleding. 
 • Telefoon meenemen.
 • Het was veilig vooral omdat het water nog niet koud is.
 • De redding door iemand van een andere groep is wel een lastig punt om uit te leggen. Zonder die buitenstaander zou Kajak 1 waarschijnlijk heel veel langer in het water gelegen hebben.
 • Dat we elkaar uit het zicht verloren waren was erg onhandig. We waren ongeveer 2 km uit elkaar op het strand. Er zit daar een sterke kromming in de kustlijn waardoor we elkaar niet konden zien. Bij een rechte kustlijn misschien nog net wel. Heel lastig om te beslissen wat te doen. Terug de zee op en gaan zoeken? Alleen(kajak3) of samen met Kajak 2?
 • Was blij dat Kajak 1 naar ons toe kwam varen. Dat hij alleen voer is een afweging die ik niet ken.

 

Kajak 3

 • De branding spoelt je voordek schoon. Had in het verleden geleerd dat je eerst je spullen opbergt voordat je door de branding gaat. 
 • Mijn bidon kwam terug, die had Kajak 1 opgepikt.
 • Mijn gps die ik totaal onnodig op het voordek had liggen is verdwenen. Leergeld, eigen schuld en stom om de gps op het voordek te houden.
 • Bij het brandingvaren bij “een vereniging” gebruikten we nooit een sleeplijn. Gevaarlijk om te slepen in de branding. De plastic bootjes duwden we of we wachten tot het aanspoelt.
 • Bij de aardappelbult is de afstand tot het strand nogal groot, met onze zeekano’s met schotten is redden op het water buiten de brekers een voor de hand liggende optie.
 • De boot van Kajak 2 hoefde ik maar een klein stukje te slepen. Ik had beter wat kunnen duwen met de boot en daar iets meer tijd gebruiken dan de sleeplijn uit zijn zakje halen. Daarna zat ik met de uitgepakte sleeplijn en die zit niet zomaar even snel terug in het zakje als je in de branding zit. Eenmaal met de lijn uit het zakje had ik denk ik beter geen poging moeten doen om die op te bergen. Laat maar door het water slepen, geen goede reden om de peddel los te laten.
 • Voor Kajak 1 zou het idealiter waarschijnlijk beter geweest zijn als Kajak 4 in de buurt was gebleven en dan hopelijk in rustiger vaarwater een redding had kunnen uitvoeren. 

 

 Kajak 1

 • Ook een goede vaarder kan pech hebben te moeten zwemmen. Bij brandingvaren is het devies: Kleden om te zwemmen. De broek van Kajak 1 is ongeschikt om te zwemmen, weinig isolatie in het water en er blijft water in staan bij het in de boot klimmen.
 • Bij gepland brandingvaren is een helm dragen een voorwaarde. Met tochten heb je niet altijd een helm bij de hand wat een spanningsveld kan zijn.

 

Kajak 2

 • Ging wel de branding in maar de vaardigheden met steunen en eventueel een eskimoteerpoging doen kwam niet overtuigend over. De vorm van de dag kan een factor zijn maar meer oefenen zou kunnen helpen.

Kajak 3:

 • Geeft goed en duidelijk grenzen aan. Had uiteindelijk de beste route naar de kant. 

 

Het was al met al een leuke dag varen. Niet saai, wel leerzaam