Veel zeekajaks zijn van polyester. En al bij kleine incidenten kan schade ontstaan. In tegenstelling tot kevlar, dat dan wel weer lekker licht is, is dit vaak prima zelf te herstellen.

Begrippenlijstje

  • Polyester - thermoharder: een kunststof die niet te vervormen is door te verwarmen. (In tegenstelling tot thermoplasten, zoals polyethyleen, waar ook zeekajaks van gemaakt worden.)
  • Gelcoat - de buitenste laag polyester, mooi glad en standaard kleurloos.
  • Verharder - de chemische reactie om polyester te vormen wordt geactiveerd door (2-3%) verharder toe te voegen. Vaak wordt dit verkort 'harder' genoemd.
  • Lamineerhars - vloeibare polyester, gebruikt om met glasmat constructieve lagen op te bouwen.
  • Glasmat - weefsel van glasvezel, gebruikt om in lagen de constructie te versterken. Standaard mat: 300 g/m2.
  • Kleurstof/Aftintpasta - om polyester een gewenste kleur te geven. Voor een aantal standaard kleuren, zoals veel gebruikt RAL9010 ('zuiver wit') zijn setjes gelcoat, harder en kleurpasta te koop, zodat de kleur meteen exact goed is.
  • Reiniger - (1-mothoxy-2-propanol) ontvetter en schoonmaakmiddel. Heel belangrijk! Altijd hiermee beginnen, zodat er geen vuil, wax of vet in de te repareren stukken komt.

De tekst van de reparatiehandleiding heeft eerder in de Waterkampioen van de ANWB gestaan. (Dat blad bestaat niet meer.)

 

Reparatie van krassen met beschadigde gelcoat

Maak voor je begint de plek met en rond de schade schoon met reiniger. Gebruik beschermende handschoenen.

 

TIPS

1

Op de verpakking van epoxy- en polyestersystemen of op de site van de leverancier staat informatie over de verwerkingstemperatuur. Droogtijden nemen toe bij lagere temperaturen. Met een ouderwetse halogeenbouwlamp of verfföhn kun je de scheepshuid ter plekke van de reparatie verwarmen.

2

Denk aan persoonlijke bescherming. Kunsthars is niet fijn op je handen. Latex handschoenen schieten tekort; kies voor natril exemplaren. Gebruik bij schuren altijd een stofmasker met aanduiding P2 (schadelijk fijnstof). Zuig schuurstof af met een stofzuiger. Bij grotere klussen is een halfgelaatsmasker tegen dampen nodig.

3

Het is verkeerde zuinigheid om zeer kleine hoeveelheden (minder dan 30 gram) te mengen. De nauwkeurigheid komt in het geding, vooral als het percentage harder laag is. Herstel van een niet-uitgeharde reparatie kost geld en tijd.

4

Een schade van polyesterlaminaat repareer je met polyester- of epoxyhars Epoxylaminaat kan uitsluitend met een epoxyhars worden hersteld.

 

Polyester reparatie