Rondje Texel, 10 - 11 mei 2018

Op 9 mei zaten we in de avond in spanning te wachten of de kanotocht rond Texel door zou gaan. In de avond van 9 mei gaf de verwachting windkracht 4 aan met stoten naar 5. We zouden bericht krijgen van Luut in ’t holt (onze tochtleider) voor 21.00 uur. Klokslag 21.00 keek ik op mijn mail en stond er dat de tocht doorging. Walter en ik hadden onze tassen al klaar staan. Ik was als gewoonlijk al twee dagen bezig met pakken. Toen ik de mail las dacht ik zelf “yes” de tocht gaat door. Na de tas nog een keer te hebben nagekeken of ik niks vergeten was. Toen nog een keer de checklist na te lopen. Op hoop van zegen had ik alles bij mij.

rondje texel 10 11 mei 2018 dag 1

Na een stevig ontbijt op weg van Oss naar Den Helder. Om 9.30 waren we in Den Helder waar we de auto konden parkeren bij de Marinehaven.
Er waren al twee deelnemers Grietje en Bert. Die kenden Walter en ik nog van de vorige kanotocht van vorig jaar. Vervolgens onze tochtleider Luut en daarna Arie en Han. Nu waren we op volle sterkte. Gelijk de kano inpakken. Dat is ook altijd weer een kunst. Maar al bij al waren ik en Walter, Grietje en Bert mooi op tijd klaar om te kunnen vertrekken.

Om 10.30 de kano’s te water geladen. Eerst nog een briefing van Luut. We zouden vandaag in de luwte varen. Wind kwam uit het noord westen en nog steeds was de verwachting windkracht 4 met stoten naar 5 in de middag.
Eerst de oversteek van het Marsdiep gemaakt en toen aan de oostkant van Texel naar het noorden gekanood. Op de heenweg twee pauzes gemaakt. Tussen de eerste en tweede pauze in begon de wind wat harder aan te trekken. Met de neus in de wind en tegen de stroom in kanoën zijn we richting de noordelijke punt van Texel gekanood. Daar aangekomen nog een tweede pauze en nog een kopje thee en koffie om ons voor te bereiden op de golven die we gingen krijgen.

Vanaf de punt van Texel moesten we nog ongeveer 4 km naar paal 28. Met eerst de golven op de kop van de kano en daarna opzij was het lekker kanoën. Aangekomen bij paal 28 zag ik wel een branding. De vraag was of we onze helm op moesten zetten. Ik zelf was er wel van overtuigd dat ik dit wilde. Net nadat ik mijn helm had opgezet kwam er een grote golf en sloeg ik om. In de verte zag nog een tweede deelnemer zwemmen. De rest landde mooi aan op het strand. Ach zwemmend met kano en peddel aankomen op Texel is ook wel eens leuk. Han stond ons al op te wachten op het strand. Han was met de veerboot vanaf Den Helder naar Texel gekomen. Vanaf paal 28 t/m de camping de Slufter moesten we nog 3 km lopen met een beladen kano. Dat was te merken ook. In totaal die dag 37 km gekanood en 3 km gewandeld met beladen kano. Goed voor de conditie.

rondje texel 10 11 mei 2018 dag 2 1

Daar aangekomen tentje opgezet en heerlijk gedoucht en macaroni gegeten. Daarna met een voldaan gevoel gaan slapen.
In de ochtend lag er ijs op de tent. Was een koude bedoeling op vrijdag ochtend 10 mei. Alles weer opruimen en inladen in de kano. Gelukkig weer gelukt. Daarna weer terug lopen naar paal 28. Weer 3 km naar het strand wandelen. Eerst een briefing van Luut. Verwachting vandaag was windkracht 2/3 en in de middag zou de windkracht aantrekken naar windkracht 4. Toen de kano’s nog naar de zee tillen. Dat kost meer kracht dan heel de kanotocht bij elkaar. Maar we hadden een paar sterke mannen en twee vrouwen met spierballen. Daarna weer de kano in en rustig peddelend richting de zuidelijke punt van Den Helder. Tussendoor nog twee tussenstops. Weer het Marsdiep / Molengat overgestoken. Luut gaf aan dat we dicht bij elkaar moesten kanoën, omdat we hier toch weer een vaargeul over staken. We zaten die dag om 8.50 in de kano en waren om 15.15 weer in de Marine haven in Den Helder. Het waren twee hele verschillende dagen met veel uitdaging. We hadden alle facetten gehad: golven, branding, wind en wandelen met je kano. Bedankt voor de organisatie Luut en Arie! Het was weer in één woord TOP.

Tekst: Judith Pinckaers, Foto ‘s: Luut Voor in ‘t holt