Kajaktocht Westelijk Waddengebied

Door Judith Pinckaers

P1010106 1Dag 1 (25 mei) 

We vertrokken rond 10.30 van Harlingen naar Vlieland met een zonnetje en weinig wind. 
Met een groep van 10 personen en als tochtleider Sido Mylius.
We zijn om zandplaat de Richel tussen Vlieland en Terschelling gepeddeld naar de Haven van Vlieland waar we rond 15.00 uur aan kwamen.

Het idee was om op camping de Lange Paal te overnachten, maar door het tij moesten we wachten om in de buurt van camping de Lange Paal te kunnen uitstappen, zo’n 20 minuten verderop. 
Daar aangekomen stond het water toch nog niet hoog genoeg.
Het was kiezen om de boten over het slik naar de dijk te sjouwen of in het zonnetje te wachten en te kijken hoe het water opkwam.

Het werd wachten en kijken naar de vloedstroom met krabbetjes en visjes. Ook dit hoort bij een Wadden trektocht en is niet erg. 
Rond 18.30 waren we op de camping. Tentjes opgezet en aan het avondeten. Daar was ik wel aan toe.  

Voor de volgende dag waren er twee opties

De eerste optie was via Cocksdorp naar Oudeschild kanoën. Dan zouden we om 7.30 uur vertrekken en rond 13.00 in Cocksdorp aankomen, 7 uur wachten op het tij en dan ‘s nachts aankomen. 

De tweede optie was dwars over de platen, waar we echt om 10.30 overheen moesten zijn. Vanaf dan in één keer door kanoën naar Oudeschild.

Het kritieke punt was de Noord Cardinaal FD BR welke 8 zeemijl ten zuiden van Vlieland Lange Paal ligt (in de geul Foksdiep). Lastig omdat hier geen tot weinig betonning aanwezig is. 
We waren er met heel de groep wel over eens dat het optie twee werd.

Dag 2 (26 mei) 

Om 7.30 in de kano en vertrek naar Oudeschild. We kwamen mooi uit waar we langs wilden en voeren rond 14.00 uur de haven in. Ook deze dag wederom mooi weer en het laatste stuk mooie stroming mee.

Dag 3 (27 mei) 

We besloten dat we naar Den Oever zouden kanoën. Breezanddijk was niet zo aantrekkelijk met een stevige zuidoostenwind. 
De wekker stond deze dag om 4.30.  We hadden windkracht 4 tegen en eerste stuk stroming van opzij. 
We moesten de vaargeul oversteken.

Die dag om 6.00 uur vertrokken, we kwamen mooi voor het vaarwater over de Bollen uit en om 12.00 waren we in Den Oever. 
We zijn via de sluis gegaan om met het zoute water van onze kano’s en kleding af te spoelen met het zoete water van het IJsselmeer.  
We hadden deze dag mooie golven.  Dus mooi beuken tegen de wind.

Een kleine complicatie was dat iemand een lek achtercompartiment had dat halverwege volkomen was volgelopen, waardoor we allemaal een sleepbeurt hebben gedaan.

Goede aanleiding om het al varend aan- en afkoppelen van een sleep te oefenen.
Het was een super mooie tocht met een groep die op een mooie vaarsnelheid zat en met Sido en Joris hadden we twee goede tochtleiders die snel konden schakelen en duidelijk waren naar de groep.

Dus een TOP weekend! Ik heb genoten.

P1010109 1